събота, 4 юни 2011 г.

Схемата за заробване на "Париба - България" - СТО ПРОЦЕНТА ЛИХВА

Схемата за заробване на "Париба - България":

ПРИ ЗАЕМ ОТ 5000 (ПЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА) ЗА ЧЕТИРИ ГОДИНИ ТРЯБВА ДА ВЪРНЕТЕ ТОЧНО 9429 ЛЕВА.

:::
Активност в България

Навлизането на Париба на българския пазар на държавни облигации в началото на 20 век е част от нейните усилия да балансира портфейла си чрез инвестиции в по-рискови и по-доходни пазари, като тези на Венецуела и Уругвай. През 1902-1904 година тя започва да води активна политика в България, като през следващите години играе водеща роля в емисиите на почти всички български външни заеми. Освен дългосрочните заеми, Париба неколкократно отпуска и спешни краткосрочни кредити на правителството, които обикновено са погасявани със следващия дългосрочен заем.

Лидерската позиция на Париба на пазара на български облигации ѝ дава голямо влияние върху определянето на тяхната пазарна цена. Причина за това е доброто познаване на местните условия. Банката поддържа своя постоянна мисия в София, издържана от българското правителство. Представителят на Париба контролира държавните приходи, гарантиращи външните заеми, като дори физически съхранява бандеролите за акцизни стоки.

След Първата световна война Париба навлиза и на вътрешния пазар в България, като придобива дялове в Българска търговска банка. Макар че през този период губи водещото си значение в кредитирането на правителството, изместена от британски банки, тя продължава да оказва влияние, чрез емитираните преди войната заеми. Париба реализира и 1/4 от емисията на Стабилизационния заем през 1928 година.

:::

Продължава ТУК.