събота, 4 юни 2011 г.

Пръмова - Меглена Кунева:тя не може да бъде приемана като демократичен кандидат, защото е тясно свързана с бившата комунистическа номенклатура

Меглена Кунева ще предаде и Слави Трифонов, за да се докопа до поредния пост

Дата: 03-06-2011

Въпреки захаросаните твърдения на шоумена, самата тя не може да бъде приемана като демократичен кандидат, защото е тясно свързана с бившата комунистическа номенклатура. Върху нея има само крехка евро-демократична "глазура".Слави Трифонов ще бъде поредната ракета-носител, която " Мадам Йес" ползва, за да се докопа до висок пост и слава.

В четвъртък вечерта той и сценаристите му обявиха, че подкрепят кандидатурата на Меглена Кунева за държавен глава.

Въпреки захаросаните твърдения на шоумена, самата тя не може да бъде приемана като демократичен кандидат, защото е тясно свързана с бившата комунистическа номенклатура, припомнят паметливи наблюдатели. Върху нея има само крехка евро-демократична "глазура", получена с помощта на цяла редица влиятелни мъже - от Соломон Паси, през Царя, Сергей Станишев, Бойко Борисов до Жозе Барозу.

Политици, които тя без изключение предаде, за да се качи стъпало по-нагоре в политическата си кариера. Сега е ред на Слави Трифонов и стоящите зад гърба и Първанов и Сие.

Въпреки лустросаните евро-интелигентски приказки, тя не се посвени да започне кампанията си с отрицание. Вместо про-българска, кампанията й от самото начало е анти-ГЕРБ.

Впрочем, разбираема е омразата й към премиера Бойко Борисов и партията му, тъй като единствен той не се хвана на фалшивата й усмивка и не я предложи за еврокомисар, въпреки че тя прокара пътека до дома му в Банкя да го убеждава в качествата си и в "огромния" си авторитет пред европейските институции.

Странен е и изборът й на политически промоутър в лицето на Слави Трифонов - човекът, допринесъл най-много за окарикатуряването на тогавашния и патрон Симеон Сакскобургготски - зрителите едва ли са забравили пародийните заигравки с "Дедо", с царската щерка и нейната сватба. Но този факт очевидно не притеснява Кунева. От едното добро възпитание тя можеше да се разграничи от човека, който водеше активна война срещу премиера на НДСВ. Именно на Симеон Сакскобургготски Кунева дължи летящия си старт в Брюксел.
Самият цар преди дни заяви, че тя е добър кандидат за държавен глава и от партията й симпатизират, но тя ще трябва да реши дали предпочита друг формат да я издигне за изборите.

Вместо това тя заложи на Слави Трифонов като политически промоутър. Той ще й е необходим до постигането на целта и след това ще бъде предаден.

Първа Bulgaria News предупреди, че Кунева се среща тайно с шоумена и бившия американски посланик Пардю, който беше на проучвателна мисия у нас през май преди изборите за местна власт и президент през есента.

Кой стои зад Меглена Кунева?

Тя вече обяви, че гражданско движение ще подкрепя нейната кандидатура. Но дали е така? – Не! е краткият и ясен отговор.

Ръководителят на Института за модерна политика, който е и в тясното партийно ръководство на НДСВ - Борислав Цеков ще бъде политическият мениджър на кампанията на Кунева. Бившият заместник-министър на администрацията в кабинета "Станишев" Мария Дивизиева, която прави и повечето кампании на НДСВ, ще е организационен ръководител на щаба на Кунева.

НДСВ вече обяви, че "безрезервно подкрепя кандидатурата на Меглена Кунева за президент и всички регионални структури плътно застават за стремежа й да събере широка обществена подкрепа".

"Ние безрезервно подкрепяме кандидатурата на Меглена Кунева", заяви преди дни Христина Христова, цитирана от пресцентъра на НДСВ. Оттам уточняват, че все още няма политическо решение от Националния съвет, тъй като няма и фактическа кандидатура, но това е формалност и не се очаква друго решение.

В БСП също има среди, които смятат, че партията трябва да подкрепи Кунева. Тази позиция

е подкрепена от кръга около депутата Антон Кутев.

На пленума си през април левицата си отвори вратичка за такава възможност, след като прие, че освен партиен кандидат може да бъде издигнат или подкрепен такъв, който се идентифицира с левицата или поне би се приел добре от БСП.

Не трябва да се забравя, че с благословията на Сергей Станишев и тогавашния мандатоносител Ахмед Доган Меглена Кунева стана еврокомисар. Лидерът на ДПС също негласно дал разпореждане по структурите да започне подкрепа на кандидатурата на Кунева за държавен глава.

Чрез емисари Георги Първанов получил също уверение, че тя ще запази добрия тон и няма да рови за ловните му подвизи. От сегашната администрация са силно обезпокоени, че кандидат на ГЕРБ и на Синята коалиция ще извадят информация кога и къде е ловувал Първанов.

Общата омраза към Бойко Борисов кара бившите съратници от Тройната коалиция панически да търсят път за спиране на премиера. Сред имената от инициативния комитет се открояват Мариана Попова - фаворитка на Георги Първанов,Владо Дончев - отцепник от царската партия, Пламен Константинов - пропаднал кандидат-депутат на НДСВ... Останалите са обичайните заподозрени около масата( естрадата) на предизборната баница.

Странно никой не иска да си спомня, че "представената като човек с достойна гражданска позиция" –

Меглена Кунева преди две години направи пътека до Бойко Борисов с молба да я остави за втори мандат в Европейската комисия.

Както Bulgaria News вече писа тя дори не се поколеба да използва и Жозе Барозу, който да окаже натиск на току-що сформираното правителство на ГЕРБ да остави Кунева като представител на София в Брюксел. Бойко Борисов не се подаде на натиска и предложи своя кандидатура за европейски комисар.

В същото време бившият нас еврокомисар не се поколеба и отказа на Барозу да влезе в екипа му като съветник. Никакви скруполи да останеш лоялен към човека, който до последно се бори за твоята кандидатура.

Слави Трифонов представи Кунева като човек с висок морал, но през 2010 г. неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл" изрази силно безпокойство от назначаването на бившия еврокомисар Меглена Кунева в борда на френската банка "БНП Париба".

Нейното назначение породи доста съмнения и критики, защото в първия екип на Европейската комисия на Жозе Мануел Барозу тя се отличи с острите си критики срещу практиките на европейските банки в областта на банковите такси.

Сегашният Етичен кодекс на ЕК изисква бившите еврокомисари да не може да заемат постове, свързани с предишното им портфолио, за период от най-малко една година.

От "Трансперънси интернешънъл" призоваха да бъде преразгледан правилникът за поведение на еврокомисарите и да им се отнеме правото да заемат важни постове в частни фирми до 2 години след приключването на работата им в Брюксел.

Това не попречи на

Меглена Кунева да продължи своята бизнес деятелност във финансовата институция въпреки ясната критика на ‘’Трансперънси интърнешънъл”.

Малко странно е, че след тези прояви на добър търговски нюх Слави Трифонов и неговите сценаристи да използват святата дата 2 юни и да поругават паметта на хилядите загинали за свободата на България с кандидатурата на Меглена Кунева, която през целия си мандат на еврокомисар не излезе с ясна позиция за корупцията в правителството на Тройната конституция.

Зад „благородните мотиви” на Меглена Кунева като отказа за европейска кариера и кандидатирането за президент се крият типично битови балкански интереси, показва проучване на Bulgaria News.

Бившите комисари никак не са за ожалване - всеки от тях ще получи над 1,2 млн. евро като „преходни” плащания, компенсации за „преустройване” и пенсия,

установи проучване на евроскептичната британска организация „Open Europe”.

Освен това, комисарите имат право на едномесечна заплата, за да се пригодят към „живота след Брюксел”. Колко мило! На фона на тежката рецесия, фалита на фирми, пълзящата безработица, обедняването на цели прослойки, фалита на европейски държави!

Меглена Кунева ще получи една месечна заплата в размер на 19 909 евро за „преустройване”, 322 540 евро в „преходни плащания” в следващите три години, и 25 534 евро годишна пенсия след като навърши 65 години. Ако обаче тя заеме друга платена длъжност, те няма да имат право на общ доход по-голям от заплатата си като член на Комисията.

По тази причина Кунева отказа засега да приеме предложението на Барозу. Ще получава с близо 2 хил. евро по-ниска заплата, но отговорностите й ще са съизмерими с тези на еврокомисар.

След една година, когато президентската кампания в България е приключила, незаменимата Кунева може да се върне в Брюксел на отговорна и синекурна длъжност, която по никакъв начин няма да застраши доживотната й рента от ЕС като бивш комисар.

Самата Кунева вече се похвали, че следващата година си е осигурила ангажимент за серия от лекции за защитата на правата на потребителите, което е чист доход към ежемесечната компенсация от Брюксел.

От друга страна не трябва да се забравя факта, че първата комисия на Барозу три месеца получаваше извънредни заплати след като не можа да приключи мандата си миналия октомври, а чак в началото на февруари тази година. По предварителни груби изчисления

най-малко 70 хил. евро е получила Кунева за тези седмици извънредно.

Интересно е, че за година комисарите имат право и на 35 837 евро за жилищни разходи и на 7 284 евро за „разходи за забавления”. Изчисленията сочат, че тя е получила близо 705 хил. евро заплата за близо трите си години на поста. Как се изкарват тези пари в реалния бизнес?!

По всичко изглежда, че бившият комисар по защита на правата на потребителите много добре е усвоил маниера за защита на личния финансов интерес и на увеличаването на банковата си сметка.

http://www.bulgaria-news.bg / афера